Kalevan kisat takana, Katri EM-kisoihin!

4.8.2014

Moukarin karsintaryhmä ykkönen poistumassa haastattelualueelle, vasemmalla Fanni Niemelä, oikealla Essi Levelä-Pohjala (Töysän Veto)
Moukarin karsintaryhmä ykkönen poistumassa haastattelualueelle, vasemmalla Fanni Niemelä, oikealla Essi Levelä-Pohjala (Töysän Veto)
400m finaali takasuoralla, toinen vasemmalta Sanna Aaltonen (HIFK), oikealla Katri Mustola
400m finaali takasuoralla, toinen vasemmalta Sanna Aaltonen (HIFK), oikealla Katri Mustola
Miesten 5000m. Vasemmalla Tapani Kärjä, oikealla Kuortaneen Kunnon Petteri Kuorikoski.
Miesten 5000m. Vasemmalla Tapani Kärjä, oikealla Kuortaneen Kunnon Petteri Kuorikoski.

Tänä vuonna yleisurheilun Suomen mestaruudet ratkaistiin Kuopion kauniilla Väinölänniemen urheilukentällä. Kalevan kisat olivat tänä vuonna nelipäiväiset ja kalajokisten suoritukset olivat kahtena ensimmäisenä päivänä.

Torstaina Vänärillä juostiin alkueriä ja suoritettiin muutama kenttälajien karsinta, ainoat lajit joissa ratkottiin Suomen mestaruuksia olivat kävelyt, jotka kilpailtiin Matkus-kauppakeskuksen läheisyydessä. Kalajokisista Katri Mustola pääsi aloittamaan kilpailu-urakkansa 400m alkuerissä voittaen oman alkueränsä ajalla 56.75 ollen alkuerien neljänneksi nopein.

Perjantai alkoi Junkkari-urheilijoiden osalta naisten moukarin karsinnalla, jossa heitti ensimmäisissä Kalevan kisoissaan vasta 17-vuotias Fanni Niemelä. Fannin urakka alkoi takerrellen, kun molemmat verryttelyheitot ja ensimmäinen kilpailuheitto menivät ohi sektorista. Fanni kokosi itsensä kuitenkin hienosti ja heitti toisella tuloksen 49.31. Kolmannella heitolla Fanni paransi vielä tulokseen 50.00, jolla hän sijoittui ensimmäisessä karsintaryhmässä sijalle 11.

Illan neljäs juoksujen loppukilpailu oli kalajokisittain paljon odotettu naisten 400 metriä. Katri Mustola lähti finaaliin haastajana, ennakkosuosikin ollessa HIFK:n Sanna Aaltonen. Mustola ja Aaltonen juoksivat ensimmäiset 250 metriä lähes tasatahtiin Aaltosen ollessa metrin verran edellä puolessa matkassa. Maalisuoran avautuessa Katri johti parilla metrillä ja ero kasvoi koko loppusuoran, maalissa eroa hopealle juosseeseen Aaltoseen oli 1,44 sekuntia. Tunnelma katsomossa oli perjantain suurimman yllätyksen jälkeen huikea, ja nousi entisestään kun selvisi että Katrin voittoaika 53.20 alitti myös Zurichin EM-kisarajan! Mustolan aika on mm. naisten piirinennätys, Suomen kaikkien aikojen tilaston 10. paras, ja toiseksi paras suomalaisaika 2000-luvulla.

Tunti Katrin voiton jälkeen radalle pääsi viikonlopun viimeinen Junkkari-urheilija. Tapani Kärjä juoksi helteisessä kelissä 5000m taistellen tiukasti sijoituksesta kymmenen joukkoon. Loppukirissä Tapani ei aivan ehtinyt Turun Urheiluliiton Jukka Keron edelle, joka oli kilpailun kymmenes. Näin Tapanin sijoitus oli yhdestoista, joka on hänen paras Kalevan kisa sijoituksensa, kun viime vuonna Tapani oli 12. Kärjän aika 15:14.71 on hänen kauden parhaansa ja jää ennätyksestäkin vain seitsemän sekuntia.

Kalajoelle mitaleita tuli vielä sunnuntaina, kun Himangan Urheilijoiden Joni Mattila oli kiekon kolmas ja paremmin ottelijana tunnettu Mauri Kaattari korkeuden kolmas.

Sunnuntaina nimettiin myös Suomen joukkue Zurichin EM-kisoihin, ja mukana on myös Junkkareiden Katri Mustola sekä henkilökohtaisella 400 metrin matkalla että 4x400m viestissä. Tätä ei kukaan osannut perjantaina naisten nelosen finaalin startatessa odottaa!