TOIMINTAKERTOMUS 2007

Hiihtojaosto:

Pj Helvi Pajala

siht. Marjaana Juola

Jäsenet: Asko Laitala

Pauli Vetoniemi

Reijo Juusola

Osmo Rahko

Reijo Juola

Raimo Nikula

Erkki Roimela

Simo Törnvall

Pertti Sarkkinen

Sanna Joensuu

Matti Gronoff

Timo Ojala

Tapio Penttilä

 

Hiihtomenestystä

Talvi meni hiihdon kannalta mainiosti vaikka lunta oli vähän, pakkaset kiusasivat ja hiihtokausi jäi ennätyksellisen lyhyeksi. 

 

Lumetus kärsi hieman lumitykin oikkuilun vuoksi mutta sen verran saatiin lunta pidetyksi ladulla että jonkinlainen hiihtomahdollisuus säilyi läpi talven.
 

Kausi alkoi hienosti Kusti Kittilän sprintin SM kultamitalilla Keuruulla ja jatkui hyvällä menestyksellä nuorten SM hiihdoissa. Juho Nikula hiihti M17 vuotiaiden vapaalla Kristiinankaupungissa neljänneksi vain 1 sekunnin pronssista jääneenä, Tapani Kärjä M20 sarjassa oli perinteisen kisassa 11. Kontiolahden nuorten SM hiihtojen pitkällä vapaan matkalla Juho oli jälleen 4., nytkin vain noin 7 sek. pronssista, Tapani hiihti täällä myös hienosti ollen 17.

 

Maakuntaviestin hopea Pietarsaaressa lämmittää varmasti kaikkia hiihdon ystäviä, nuorista ja veteraaneista koostunut joukkue toi tasaisella esityksellään tämän pitkään jahdatun mitalin Kalajoelle. Tämä tuntui kaikille muille paitsi kalajokisille olleen yllätys.

Siihen riitti kaksi osuusvoittoa, Juho Nikula ja Ville Juusola, ja kun muutkin hiihtivät  lähelle osuuksiensa parhaita aikoja niin muuta siihen ei tarvittukaan. Veteraanit Simo Törnvall ja ankkurina hiihtänyt Hannu Oja hoitivat osuutensa aivan nuorten miesten tahtiin.

 

 

Kilpailut

Seuralla oli tänä vuonna järjestettävänään kahdet isommat kisat, Keski-Pohjanmaa -cupin sprinttiviikonloppu 17.2. – 18.2.2007 jossa hiihdettiin samalla piirinmestaruuksista lauantaina perinteisellä ja sunnuntaina vapaalla sekä 49. Jussi Kurikkalan muistohiihdot 3.3.2007, tänäkin vuonna Rannikko-Cupin osakilpailuna. Toinen osa hiihdettiin Himangan Urheilijoiden järjestämänä.

Molemmat hiihdot keräsivät mukavasti hiihtäjiä ja järjestelyt sujuivat sen suuremmitta kommelluksitta. Koko talven oikutellut  sääkin suosi molempia kilpailuja. Sankka joukko vapaaehtoisia talkootyöläisiä oli taas asialla, lumentekijöistä ajanottoon ja keittiöön.

Jälleen suuri ja sydämestä tuleva kiitos kaikille toimitsijoille, vuosia mukana ollut joukko tietää mitä tekee.  Lisäväkeä ja uutta nuorta verta tosin jo kaivattaisiin harjoittelemaan näiden suurelta osin jo veteraanien rinnalle.  Jossain vaiheessa tekijät loppuvat tällä menolla. Pätkätalkoolaisia kaivataan. Tämä tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä että tullaan mukaan projektiluonteisesti vain yhteen tai muutamaan kilpailuun, jolloin ei tarvitse pelätä että tulee heti valituksi hallitukseen tai että ei koskaan pääse irti toiminnasta.

 

Hiihtokoululaiset lähtivät rohkeasti hiihtämään molempiin kisoihin, siitä taputukset heille. Monelle on kova kynnys lähteä isoihin kisoihin hiihtämään. Heidän osallistumisensa ansiota on että nousimme  Keski-Pohjanmaa-cupissa 3:ksi Toholammin ja Pyhäjärven jälkeen.  Ensi vuonna panemme paremmaksi.

Leirit

 

Jaosto järjesti yhteensä 3 leiriä, yhden Rokualle jossa oli lähinnä junioreille syyskuussa ja 2 Vuokattiin, loka ja marraskuussa. Lisäksi rullahiihtoleiri Pernussa kesäkuussa.

 

Hopeasompa ja PM+KP

Hopeasomman loppukilpailussa Ylitornion Ainiovaarassa oli tänä vuonna vain 3 nuorta kilpailemassa, ensi vuonna Lapinlahdelle toivottavasti saadaan enemmän lähtijöitä.  Tapahtumana se on mieleenpainuva onhan siellä satoja  13-16 –vuotiaita  ympäri Suomen (viime vuonna n.870), joten kisapaikalla on vipinää.

 

Muissakin kansallisissa hiihdoissa tuli menestystä ja sekä nuoret että vanhemmat hakivat useita palkintosijoja kotiin sekä kansallisissa että piirikunnallisissa kilpailuissa.

Piirinmestaruusviesteihin saatiin pitkästä aikaa joukkueita linja-autolastillinen ja tulostakin tuli:

N12 kultaa ( Johanna Juhola, Roosa Niemelä, Ida Väyrynen),

M12 pronssia (Joni Juusola, Oskari Nivala, Ville Roimela),

MYL  kultaa   ( Kusti Kittilä, Jukka-Pekka Ojala, Hannu Oja)

M18 kultaa ( Ville Juusola, kai Rahko, Juho Nikula)

M veteraanit pronssia ( Esko Rahkola, Risto Kittilä, Matti Bäckman)

N pronssia ( Marika Suni Mari Laitala, Aija Tilvis) ja

N20 hopeaa( Anu Lankila, Vilma Nikula ja Elina Polet)

Mainittakoon vielä, että veteraanien SM kilpailuissa Kuhmossa Aija Tilvis ja Terttu Torvikoski toivat henkilökohtaisilta matkoilta 2 pronssia ja 2 hopeaa sekä viestissä em lisäksi Leena Juhola pronssia.

Tänä vuonna tuli yksi KP-cupin sarjavoitto eli Mari Laitala N15 sarjassa.

Hyvän sijoituksen hiihti myös Ville Juusola joka kilpailu kilpailulta paransi sijoitustaan ollen lopulta 2. Johanna Juhola ja Joni Jaakola olivat molemmat kuudensia 12-vuotiaissa. Yhteensä 21 hiihtäjää osallistui cupiin tänä vuonna, se on enemmän kuin moneen vuoteen, sillä esimerkiksi viime vuonna vain  10 hiihtäjää oli mukana.

 

Hiihtokoulu

Hiihtokoulu toimi vilkkaasti aikaisempaan tapaan, vaihteleva sää ja lumitilanne tosin peruutti useammankin koulutunnin.  Koululaisia oli viime vuonna noin 60. Rehtorina toimi edelleen ansiokkaasti Merja Gronoff. Ohjaajina Anu Lankila, Marjo Perttu, Elina Polet, Vilma Nikula sekä Terttu Torvikoski, Esko Rahkola ja Simo Törnvall ja Joni Häkkilä. Ensi talvena ovat tytöt lähtemässä opiskelemaan, joten ohjaajia tarvitaan lisää.

 

Lasten sponsorihiihdot

Lastenhiihtoja päästiin hiihtämään 6 kertaa, siirtelyistä huolimatta vain yhdet hiihdot peruttiin kokonaan ja ne päätettiin jättää ensi vuonna hiihdettäväksi. Suuret kiitokset taas sponsoreille, jotka mahdollistavat näiden hiihtojen järjestämisen vuodesta toiseen. 

Tänä vuonna olivat mukana Kalajoen liikuntatoimisto, Topi-kalustaja, Osuuspankki ja seurakunta, Lions klubi, Säästöpankki ja Lähivakuutus.

S-Market hiihdot peruttiin ja ne hiihdetään ensi vuonna. Ensin pakkanen ja sitten vesisade torpedoivat molemmat järjestely-yritykset tänä talvena.

Talkoot

Talkoorintamalla oli myös vilkasta. Kevään paperikeräys tuotti hyvin, se toteutettiin tavallista aikaisemmin jotta maanviljelijätkin pääsevät traktoreineen mukaan. Ajankohta osoittautuikin hyväksi ja keräys onnistui oikein hyvin. Noin 20 henkeä oli mukana. Kesän siivousurakka Särkillä oli tuottoisa. Uuden hotellin huonekalujen kantourakka tuotti 1400 euroa. Yhden päivän uurastus oli kova ponnistus jossa oli mukana toistakymmentä hiihtoihmistä. Seuraava tehtävä oli tuolien ja pöytien kantaminen uuden venetehtaan vihkijäisiin. Parikymmentä vahvaa kantajaa riitti sinnekin vaikka samalla osa riskeimmistä hiihtäjistä oli leirillä eikä päässyt osallistumaan. Tulos oli hyvä lisä  talven menoihin tästäkin. Lisäksi muutama oli narikanhoitotehtävissä.

 

Yhteistyö

Yhteistyö kaupungin liikuntatoimiston kanssa oli vanhaan tapaan saumatonta ja hiihtäjät pääsivät sen avustuksella kahdelle leirille Vuokattiin, ensin nuoret ja sitten maakuntaviestihiihtäjät.

Toimimme myös yhteistyössä Kephin kanssa , Erkki Roimela sen hallituksessa sekä  nuorisovaliokunnassa.

 

Kalajoki  10.5.2008

Helvi Pajala

hiihtojaoston pj